Maria's työnohjaus ja terapia

Työniloa - keveämpää oloa - surun jakamista - lisää lempeä parisuhteeseen!

Surun käsittely terapiassa


Surevan kohtaaminen on aina ainutlaatuinen tilanne. Herkkyys surevan viesteille ja kunnioitus hänen kertomalleen on tullut minulle yhä tärkeämmäksi. 

Olen kohdannut erilaisia menetyksiä surevia ihmisiä yli 20 vuoden aikana. Myös itse olen kokenut erilaisia menetyksiä. Ehkä nuo kokemukset ovat antaneet näkökulmaa työhöni.


MONENLAISIA MENETYKSIÄ


Läheisen ihmisen kuolema


Kun perheenjäsen tai muu läheinen ihminen kuolee, tilanne aiheuttaa usein kriisin, pahaa oloa, ahdistusta, unettomuutta. 

Useimmat ihmiset selviytyvät läheisten ihmisten tuella eteen päin. 


Joskus menetykseen liittyy poikkeuksellisen raskaita piirteitä. Jos kuolema tapahtuu aivan yllättäen tai menetetty läheinen oli aivan elämänsä alkutaipaleella, surun kokemus on aivan erilainen verrattuna pitkään sairastaneen läheisen lähtöön.


Toisinaan ihmissuhteeseen on liittynyt vaikeita käsittelemättä jääneitä ristiriitoja, jotka painavat mieltä myös menetyksen jälkeen. Näitä kysymyksiä on hyödyllistä käsitellä ammattilaisen kanssa. Ihmissuhteen päättyminen


Myös ihmissuhteen päättyminen on eräänlainen kuolema. Parisuhteen päättyminen on useimmille ihmisille hyvin kuormittava elämäntilanne ja kriisi, joka heijastuu myös mahdollisiin lapsiin. 


Olisi tärkeää, että puolisot pystyisivät sopimaan eron jälkeisistä asioista niin, etteivät lapset joutuisi pelinappuloiksi vanhempien välillä. 


Suomalaista eroseminaaria tarjoaa esim. Väestöliitto. Seminaari on kurssimuotoinen kokonaisuus, jossa ammattilaisen johdolla voi käsitellä eroon liittyviä kokemuksia ja tunteita. Myös kirkon perheasiain neuvottelukeskukset tarjoavat apua eroa pohtiville ja eron kokeneille. 


Joskus ystävyyssuhde katkeaa elämäntilanteiden muuttuessa tai väärinkäsitysten vuoksi. Aina ystävyyssuhde ei korjaannu, mutta menetyksestä voi päästä eteen päin. 


Tyhjä syli


Pitkäaikainen toive oman lapsen saamisesta voi toistuvasti päättyä valtavaan pettymykseen. Menetys on sekin, ettei koskaan saanut pitää sylissään omaa pikkuistaan...


Jos olet kokenut menetyksen, josta on vaikeaa päästä eteenpäin, ota rohkeasti yhteyttä!