Maria's terapia

Uutta näkökulmaa ihmissuhteisiin - surun jakamista - kevennystä menneisyyden painolastiin - työniloa!

Kuka olen?

 

"Viimeisinä viikkoina kävin läheiseni luona sairaalassa joka päivä. 

Sitten osastolta soitettiin, että jos haluan nähdä puolisoni viimeisen kerran, niin nyt kannattaa tulla heti! Lähdin taksilla sairaalaan ja pelkäsin ehtiväni liian myöhään...

Juuri ja juuri ehdin paikalle iltamyöhään. Rakkaani saamat hengityskatkokset kestivät yhä pidempään.

Pitelin häntä kädestä. Olin onnellinen, että ehdin ajoissa paikalle. Sitten hänen sykkeensä alkoi hiljetä ja lakkasi lopulta kokonaan. 

Nytkö se tapahtui!? Epäuskoisena kutsuin hoitajan paikalle. "Onko puolisoni kuollut?" kysyin. "Olen pahoillani." Kyyneleet virtasivat pitkin poskiani. Hoitaja kosketti minua lämpimästi olkapäästä. Se tuntui hyvältä...

Kotiin palatessani oli epätodellinen olo. En varmaan nukkuisi tänä yönä yhtään. Huomenna pitäisi alkaa soitella läheisille ja kertoa, että hän on nyt poissa. Niin ja hautajaiset... Pitääkö minun todellakin alkaa järjestellä puolisoni hautajaisia?" 

*     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *     *

Surevan kohtaaminen on aina erityinen tilanne. Jokainen menetys on ainutlaatuinen. 

Herkkyys surevan viesteille ja kunnioitus hänen kertomalleen on tullut minulle yhä tärkeämmäksi.

Olen kohdannut erilaisia menetyksiä surevia ihmisiä lukemattomia kertoja yli 20 vuoden aikana. Myös omassa elämässäni olen kokenut menetyksiä nuoruudesta asti. Ehkä nuo kokemukset ovat antaneet näkökulmaa työhöni surevien kanssa. 

Jokaisen ihmisen kohdalla mielessäni on ajatus siitä, mitä itse toivoisin, jos olisin surevan asemassa. 

MONENLAISIA MENETYKSIÄ

On myös toisenlaisia menetyksiä ja niihin liittyvää surua. Parisuhteen tai ystävyyden päättyminen voi tehdä todella kipeää. 

Pitkäaikainen toive oman lapsen saamisesta voi toistuvasti päättyä valtavaan pettymykseen. Menetys on sekin, ettei koskaan saanut omistaa...

Sydäntä raastavia ovat tilanteet, joissa perheenjäsenen kanssa ei koskaan löydy yhteisymmärrystä ja mahdollisuutta kunnioittavaan kohtaamiseen. Näitä tilanteita voi tulla parisuhteen lisäksi esim. suhteessa omiin vanhempiin, sisaruksiin tai omiin lapsiin. Joskus yhteinen historia näyttäytyy saman perheen jäsenille aivan eri tavalla. Tällöin yhteydenpito saattaa kärjistyä toistuviin konflikteihin, mistä seuraa jatkuvaa psyykkistä stressiä. 

Lyhytterapeuttinen keskustelu voi antaa mahdollisuuden katsoa erilaisia menetyksiä, surua ja monenlaisia kipeitä kokemuksia hieman etäämmältä. Tämä voi helpottaa oloa ja parantaa jaksamista. 

Ratkaisukeskeisessä keskustelussa asiakasta autetaan löytämään "pinnan alle" hukkuneet vahvuudet ja voimavarat uudelleen käyttöön.  

Menneisyyttä ei voi muuttaa, mutta tulevaisuus voi näyttää valoisammalta. Joskus tämä muutos kaipaa rinnalla kulkijaa. 

Voisinko minä olla sellainen keskustelukumppani, jonka kanssa löytäisit laajempaa ja valoisampaa näkökulmaa elämäsi ajankohtaisessa tilanteessa? 

TYÖNOHJAUS

Työnohjauksessa voidaan käsitella työn tekemiseen, työyhteisöön ja omaan itseen työntekijänä liittyviä kysymyksiä.

Työnohjaussuhde on hyvin henkilökohtainen vuorovaikutussuhde työnohjaajan ja ohjattavan välillä. Siinä on mahdollisuus käsitellä myös työpaikan vuorovaikutussuhteita. Työnohjaus voi parhaimmillaan parantaa työmotivaatiota ja työssä jaksamista. 

Työnohjaus ei ole terapiaa, mutta siihen voi sisältyä terapian kaltaisia elementejä.

Opiskelen työnohjaajaksi Vuorovaikutusprosessien tutkimuskeskus ry:n kautta. Tarjoan työnohjausta koulutushintaan. Työnohjausta 

TOIMINNALLISIA TYÖSKENTELYTAPOJA

Opintoihini liittyen harjoittelen traumaterapeutin johdolla myös vakauttamista. Sen avulla ylivireydestä kärsivä levoton tai ahdistunut asiakas voi kehollisten harjoitusten kautta rauhoittaa itseänsä. 

Sekä terapiassa että työnohjauksessa voidaan käyttää keskustelun lisäksi myös toiminnallisia menetelmiä.

Osallistuin 2021 traumakoulutukseen, See Far CBT ja assosiativiset traumakortit terapeuttisen työn apuvälineenä. Menetelmä pohjautuu kognitiiviseen psykoterapiaan. 

See Far -menetelmällä voidaan hoitaa esim. ahdistuksesta, masennuksesta, välttelystä ja trauman jälkeisestä stressireaktiosta eli PTSD kärsivää asiakasta. 

See Far-menetelmässä käytetään kuvakortteja, joiden avulla asiakas kertoo itselleen tärkeästä elämäntapahtumasta. Menetelmä sopii sekä terapiaan että työnohjaukseen. 

See Far-menetelmää kouluttaa Suomessa vaasalainen psykoterapeutti Arja Siegfrid.

Kaiken terapeuttisen keskustelun ydin on luottamuksellisen ja turvallisen ilmapiirin syntyminen asiakkaan ja terapeutin välillä. 

Puhumme siitä, mikä on juuri sinulle tärkeää ja merkityksellistä. 

Voimme tavata kasvokkain tai keskustella puhelimessa. 

Otan asiakkaita vastaan keskiviikkoiltaisin Ylä-Malmilla, Malmin terapian tiloissa. Osoite on Turkhaudantie 5, lähellä Malmin juna-asemaa.

AJANKOHTAISTA! 

Aloitan MA 7.3. vastaanoton myös junaradan toisella puolella, Ala-Malmilla, osoitteessa Ormusrinne 2. Asiakasvastaanotto on siellä maanantai-iltaisin.  

 

Yhteystiedot

Väestöliiton terapiapalveluissa teen myös videoterapiaa. Ks vaestoliitonterapiapalvelut.fi

 

 

Lämpimästi tervetuloa!

 

          Maria